datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás


Esemény adatlapja

Esemény neve : Soproni TIT-májusi programok
Időpont : 2011.05.03 18:00 - 2011.05.28 19:00
Helyszín : Soproni TIT( Sopron Széchenyi tér 2.)
Elérhetőség : www.sopronitit.hu

BREUER GYÖRGY MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZABADEGYETEM

Időpont: 2011. május 3. (kedd) 18.00

Előadó: Dr. HADARICS TIBOR állatorvos-zoológus, Sopron

Téma: „Oly távol vagy tőlem...” Pillanatképek Ausztrália élővilágából

Témavázlat: 2010 őszén (ausztrál szemszögből tavaszán) volt szerencsém néhány hetet Ausztráliában tölteni. Ez az izgalmas kontinens földrajzilag a lehető legtávolabb van tőlünk, s még a mai nagyteljesítményű utasszállító repülőgépek világában is rendkívül hosszú repülés után érhető csak el. Nem véletlen hát, hogy viszonylag kevés hazánkfia veszi arra az útirányt. És ez a távolság nemcsak földrajzilag van meg, de az ottani emberek mentalitása, kedvessége, segítőkészsége és életvitele is rendkívül távol van a mienktől, természetesen pozitív értelemben. Az ottani élővilág szintén távol áll a megszokott európaitól. Ki ne ismerné az erszényesek képviselőit, Ausztrália emblematikus állatait a kengurukat vagy a koalát. A világ más kontinenseken élő emlősfajaitól rendszertanukat, biológiájukat és szaporodásukat tekintve is nagyon távol állnak az ausztráliai erszényesek, a még különlegesebb tojásrakó emlősökről, így a kacsacsőrű emlősről nem is beszélve. Ausztrália madárvilága is számos érdekességet tartogat. Európai szemnek szokatlan, hogy ott az utcakép megszokott részei a sokszor nagy csapatokban repkedő színes papagájok és kakaduk. A papagájféléknek sok fajuk él a kontinensen, és hasonlóan változatosak a különböző fafajok virágjain táplálkozó mézevők is. Utunk során a keleti part egy részét (Queensland és Új-Dél-Wales keleti partvidékét) jártuk be. A távolságok hatalmasok, s bár rengeteget utaztunk, a kontinens térképén ez mégis úgy tűnik, mintha csak egymáshoz nagyon közeli helyeken fordultunk volna meg. Jártunk - a 2010 januárjában az ott pusztító hatalmas árvízről elhíresült - kellemes éghajlatú Brisbane-ben és környékén, az esőerdeiről, papagájairól és lugasépítő-madarairól híres Lamington Nemzeti Parkban, a gyönyörű fekvésű Sydney-ben, a világ másodikként alapított nemzeti parkjában, a közvetlenül Sydney mellett elterülő Royal Nemzeti Parkban, a lélegzetelállító függőleges sziklafalak övezte kanyonjairól ismert Kék-hegységben, a világtól távol eső Capertee-völgyben, a világ legnagyobb homokszigetén, a Fraser-szigeten, és nem hagyhattuk ki a korallszigetek világát sem. Látogatást tettünk a Nagy-Korallzátony legdélebbi kicsiny szigetén, az egy óra alatt körbejárható Lady Elliot-szigeten is.

GRÓF ALMÁSY LÁSZLÓ KELETI SZABADEGYETEM

A Soproni TIT és a TUSITA Buddhista Meditációs Központ közös programjai

Időpont: 2011. május 28. (szombat) 9.00-18.00 (12.00-13.00-ig ebédszünet)

Téma: Hogyan változtathatjuk szellemi úttá a válságot – a gyakorlatban?

Témavázlat: Ezen a meditációs napon olyan gyakorlatokat tanulhatunk, amelyek segítségével az életünk elkerülhetetlen válságait az inspiráció kiapadhatatlan forrásává, a belső szabadság kapujává változtathatjuk.

A programra nem szükséges semmilyen előkészületet tenni, de ajánlott a február 26-i ugyanilyen című előadás meghallgatása. Kényelmes ruha viselése ajánlott. A meditációt tetszés szerint lehet széken, vagy ülőpárnán ülve végezni. A program meditációs ülésekből, némi elméleti oktatásból és a tapasztaltak megbeszéléséből áll. Ezt követően lehetőség van a tanult gyakorlatok rendszeres közös gyakorlására.

Fontos információ: részvétel csak a teljes programokon lehetséges, a jelentkezők vállalják, hogy a program végéig maradnak. (A későbbi csatlakozás a programhoz, vagy annak lezárása előtti megszakítása zavarja azokat, akik pontosan érkeztek és maradnak. Kérjük ennek figyelembe vételét!)

Részvételi díj: önkéntes felajánlás alapján.