datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Soproniak, Kedves Olvasó!

Sopron sajátos hangulatú város. Amikor az ember távolról érkezik látogatóba vagy csupán vidéki kirándulásról tér haza, a Kisalföld sík vidéke után hirtelen megtöri a horizontot a szőlődombok sora, a Sopron-Kőszegi hegység karéja, a távolban megcsillanó Fertő tó vize, a Dalos –hegy fölé magasodó tévétorony, s a hegyek között megbújó, nyújtózó, magának egyre nagyobb teret követelő város.

image_08_3.jpg  

Kelta, avar földsáncokon, a római Scarbantia kövein felépült hajdani ispáni vár, az idén 730 esztendeje „szabad királyi város” címet kapott Sopron a legújabb korban ismét megyei jogokkal bír. A Leghűségesebb Város, ahogyan emlékművek sora, törvénybe vésett cikkely megörökíti, de aminek felelősségét és az általa reánk rótt kötelezettséget leginkább nekünk kell viselnünk – büszkén és céltudatosan.

Büszke vagyok arra, hogy ebben a városban születtem, itt váltam egyetemi oktatóvá, s az Önök bizalmából októbertől polgármesterré. Büszke vagyok arra, hogy itt nevelhettem egyetemisták generációját, az itt élő lokálpatriótákkal együtt tehettem eddig is a városért, és boldog vagyok, hogy Sopronban élhetek a családommal, amely biztos háttér számomra. A családom az, amely megértéssel biztosítja itt, Sopronban, számomra a nyugalmat, a szeretetet, ami által a munkámat végezhetem. Sopron nemcsak a lakóhelyem, nemcsak az otthonom, hanem – mint minden soproninak: a városom is!

Munkatársaimmal 2006. október elseje óta azért dolgozunk, hogy Sopron valamennyiünk számára otthonosabbá váljon. Élhetőbbé, a közös jövőnk zálogává. Szeretnénk, hogy Sopronból ne vándoroljanak el a tudásra vágyó diákok, hogy az érett ifjak ne máshol keressenek boldogulást, hogy gyermekeink és majdan unokáink itt, szülővárosukban találjanak otthont, megélhetést. Munkatársaimmal együtt látjuk a város perspektíváit, a következő évek, évtizedek fejlődési lehetőségeit: az egyetemi bázisra épülő tudásközpontot, a gazdasági fejlődés távlatait, a kereskedelem lehetőségeit, a vallási tradíciókon, a történelmi és nemzetiségi hagyományokon nyugvó sajátos kultúra, a jellegzetes soproni polgári lét jövőt építő erejét. Hisszük, hogy e lehetőségeinket kihasználva meg tudjuk állítani városunk eladósodását, lendülettel elő tudjuk teremteni a fejlesztésekhez szükséges pénzt, s rövidesen Sopron így ismét a régió központjává válhat.

Sopron a Nyugat kapuja, a kékfrankos fővárosa, iskolaváros és a legtöbb műemlékkel büszkélkedhető vidéki város. Nemcsak földrajzi fekvése, építészeti adottságai, eleink értékőrző hagyományai, hanem gyógyklímája, természeti környezete is egyedivé teszi a hazai városok között.

Sopron sport-, fesztivál- és konferenciaváros. Színes és nemzetközileg elismert kulturális élete a határokon belül és kívül is fogalommá tette Sopront. A félévszázados Soproni Ünnepi Hetek, a 19. századi kezdetek után 15 éve újraalakult soproni színtársulat, a Régi Zenei Napok mesterkurzusai, az Érembiennálé, a Liszt Fesztivál – és még hosszasan lehetne sorolni. Ahogyan a szakvásárokat, országos és nemzetközi konferenciákat is. Az, hogy a selmeci hagyományokon alapuló soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem reál-, humán –, művészeti- és gazdasági fakultásaival integrálódott a város életébe, felbecsülhetetlen erőt ad a városfejlesztés-, az építészet valamint a gazdaság területén egyaránt. Sopron sportja is kiemelkedővé vált: bizonyos területeken nemzetközi élmezőnybe kerültek a csapataink, játékosaink.

Az önkormányzat törekvése a vállalkozói szféra erősítése, az ipari park bővítése, a soproniak megtartása, az Európai Unió által kínált fejlesztési pénzek és pályázati források minél hatékonyabb kiaknázása annál is inkább, mert a szomszédaink példája reménykedésre ad okot: a Burgenlandban élők bebizonyították, hogy járható ez az út. A város törekvése, hogy pozícióit erősítse, versenyképességét megőrizze, és folyamatosan növelje a gazdaság, a közlekedés, az energetika, a területfejlesztés és a környezetvédelem terén.

A város vezetősége ésszerűsítéssel megtakarításra, olcsóbb szerkezetre törekszik. Célunk kettős: szerkezetében igazodni az új igényekhez, és racionalizálással megteremteni a gazdaságos működés feltételeit. Ahogy ígértük: megtettük az első lépéseket az átlátható, tiszta gazdaság felépítése felé is.

Nemcsak vállalkozóinknak szeretnénk kedvezményeket biztosítani, hanem támogatjuk a nagycsaládosokat: az itt élők védelmében csökkentettük a kommunális adót, a távfűtési díjat mérsékeltük, ingyenessé tettük a városi közlekedést a három év alatti kisgyermeket nevelő édesanyáknak.
Pezsgő városi élettel és a kulturális értékek kiaknázásával fejlesztjük a turizmust, amely megélhetést, új munkahelyeket és gyarapodást jelenthet a soproniak számára.

Mindehhez bizalomra és összefogásra van szükség! Ezt kérem Önöktől, és ezt ígérem Önöknek én is, munkatársaimmal együtt.

Az az értékrend, amiben a legfontosabb a család, a város, a nemzet és a hit, számomra meghatározó. Olyan vezérelv, amiben a szolgálat is benne foglaltatik: mindannyiunk érdekének szolgálata. Nem véletlenül választottam nemcsak kampányszlogennek - még jelöltként - azt, hogy „Tisztesség és szolgálat”. Mindannyiunk érdekét kívánom szolgálni, az összes soproniét: az itt élőét, itt dolgozóét, pártállástól függetlenül. Ezért vagyok kíváncsi a civil szervezetek és az intézmények véleménye mellett az egyes emberek gondolataira is. De ez a törekvés fordítva is igaz: szeretném a szándékainkat és tetteinket mindenkivel megértetni – nyíltan és őszintén.

Tisztelettel:

dr. Fodor Tamás
polgármester