datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A Villa sor 22. kapta az idei Winkler Oszkár emléktáblát

A Soproni Városszépítő Egyesület a hagyományoknak megfelelően évenként elismerésben részesíti a kiemelten példamutató, a város szellemiségéhez, természeti és épített környezetéhez illeszkedő, az adott évben befejezett, értékmegőrző vagy értékteremtő épületet.

 

Az egyesület építészeti bizottsága javaslatára egyértelmű állásfoglalás született abban, hogy az idei év elismerése a Villa sor 22. szám alatti lőver épületet illeti.

Az egyesület elnöke, dr. Józan Tibor, az egyesület tagjainak, önkormányzati képviselőknek és a ház megvalósulásában részt vállalóknak, továbbá, – természetesen – a tulajdonosok társaságában ünnepélyesen is átadta a ház bejáratánál elhelyezett Winkler Oszkár-emléktáblát. Az ünnepségen jelen volt az emléktábla alkotója, Sz. Egyed Emma szobrász- és éremművész is.

 

20080929villasor22005m.jpg

 

 

 Az eseményen az épületet Csíkszentmihályi Péter méltatta, értékelte azt a tevékenységet, ,,melynek eredményeként Sopronban egy új építészeti érték született.

- Egy érték, mely nemcsak építészeti örökségünk megőrzésének szép példája, hanem annak a folyamatnak része, melyben újra a civil társadalom ereje és eredményessége mutatkozik meg, s ez üzenetértékű” – fogalmazott az egyetemi tanár.

 A Villa sori nevezetessé vált 14 épület egyikeként, azokkal egyidőben épült. A villák ismert tervezői: Scharmar János, Schiller János, Bernard Vencel és Boór Károly építőmesterek.

A második világháborút követően a soproni Lőver üdülő funkciója kiüresedett, az épületállomány, a keretek pusztulásnak indultak. Évtizedek múltak el, míg a lőverek sajátos építészeti arculata újra a figyelem középpontjába került, amely folyamatban fontos szerepet játszottak Kubinszky Mihály és Winkler Gábor építész kutatásai. Ezek során megtörtént számos épület szakszerű felmérése, dokumentálása, publikációja, majd az egész építészeti és táji egységet képviselő Villa sor helyi védelmet kapott. – mondta el Csíkszentmihályi Péter.

 

20080929villasor22020m.jpg

 

 

 A díjat nyert épület jó példája annak, hogy Sopronban megvan az a szellemiség, az a tulajdonosi identitás, az anyagi erők, szakemberek, építészek, kutatók, kivitelezők és a szakmához értő mesterek, akik biztosíthatják, hogy az építészeti örökség műszakilag megújuljon, egészséges belső tartalommal egészüljön ki, mely méltó és használható keretet nyújt egy mai, modern életet élő család számára.

 Ezt a mintegy 100 évet áthidaló szellemi azonosságot, amely a lővert újra életre keltheti, a következő közelítő fogalmakkal lehetne – Csíkszentmihályi Péter és a városszépítők által is –körülírni:identitás, helyismeret, tenniakarás, szerénység, igényesség, racionalitás, bensőségesség, természetszeretet, szépségszeretet.

 
Az építtető tulajdonosok: Lakatos Judit és Domonkos Szilárd

Az építész tervező: Józsa Dávid és Papp Zoltán

Szakértői vélemény: Winkler Gábor

Szerkezettervező: Sebestyén Tamás

Gépészeti terv: Kadnár Béla

Elektromos terv: Schlosser Kurt

A Soproni Városszépítő Egyesület mindannyiuknak gratulált.

 

 B. Tóth Éva

 

 

 

20080929villasor22018m.jpg

 

 

 

 

 

20080929villasor22023m.jpg

 

 

2008. szeptember 29. / Közéleti események