datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A Nyugat-magyarországi Egyetem hírei

Budapest-Bamaco rally: januárban startol Afrikába a UNIVERSITeam, a Nyugat-magyarországi Egyetem rally csapata - Elhúzták a nótájukat: több száz éves hagyományt ápolnak a diákok - Az NYME betűkre hullt az első hó: az egyetem kezdőbetűi az Erzsébet-kertben - A feltörekvő trónkövetelő: a KTK előbbre lépett a rangsorban

Januárban startol Afrikába a UNIVERSITeam, a Nyugat-magyarországi Egyetem rally csapata

A Nyugat-magyarországi Egyetem az egyetlen hazai egyetem, amely nevezett a versenyen és az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely verseny kategóriában indul.
A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói kezdeményezésre csapatot indít a a 2009-es Budapest-Bamaco rallyn.
A ‘97-es évjáratú Toyota Hilux 2, 4D 4WD típusú terepjáró legénysége (Krámli András - Közgazdaságtudományi Kar, 2. évf. hallgató, Lévai Etelka - Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, 4. évf. hallgató, Meszjár András - Erdőmérnöki Kar, 4. évf. hallgató és Szücs Tibor - Erdőmérnöki Kar, 1. évf. hallgató) verseny kategóriában indul az egykori legendás Dakar rally szellemi örökösén.
A Nyugat-magyarországi Egyetem az egyetlen hazai egyetem, amely nevezett a versenyen és az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely verseny kategóriában indul. (A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatói túra kategóriában vesznek részt.)
Bár a rajt nem Párizs és a finish nem Dakar, a futam igazi, embertpróbáló, extrém terep rally. A mezőny Magyarország szívéből európai autópályákon, Marokkó kősivatagos útjain, szaharai dűnéken, homokos pisztéken és vályogkunyhós szavannai falvakon, Földünk 4. és 5. legszegényebb országán keresztül dönget Mali fővárosába, Bamacoba.
Míg a túra kategória a 2009-es futamon lazább lesz és a városnézésre is jut idő, addig a verseny kategória minden eddiginél nagyobb elszántságot és kitartást igényel - figyelmeztet a Budapest - Bamaco rally honlapja.
1124nymehirek03.jpg

A figyelmet a bolygónk sérülékenységére, a környezettudatos gondolkodás fontosságára, s a harmadik világgal szembeni felelősségvállalás szükségességére irányító rally eszmeisége közel áll a magát zöld egyetemként definiáló Nyugat-magyarországi Egyetem szellemiségéhez, az egyetem ezért kötelezte el magát a részvétel mellett.
Míg a vízumokat, oltásokat és kisebb költségeket a hallgatók állják, addig az egyetem tulajdonában maradó terepjáró megvásárlását és a többi költséget az egyetem vállalta magára. Az egyetemi csapat az afrikai falvakba karitatív csomagokat juttat el - ezek összeállításában helyi vállalkozók is segítenek.

 

 

Elhúzták a nótájukat

Nincs ki a négy kerekük – gondolhatták a soproni polgárok azokról a kalapos, fehér-fekete népviseleti ruhába öltözött fiatalokról, akik nemrégen a város különböző pontjain a körforgalmakban járták a legényest.

Valójában nem a fejükre, hanem nagyon is a talpukra estek ezek az egyetemi hallgatók, hiszen a kuriózumnak számító, több száz éves hagyományaikat ápolják.

 

1124nymehirek01.jpg

 

endzsöl 2.jpgS hogy ki húzta el a nótájukat? - természetesen a balekfeladatokat adó firmák, akárcsak a novemberi angyaljárás alkalmával, amikor az angyaloknak a havat megelőzve azért kellett a soproni campusra szállniuk, hogy gyönyörű, bariton hangjukon valamennyi arra járót egy-egy karácsonyi dallal örvendeztessenek meg.

***

Az NYME betűkre hullt az első hó

Hét végén adták át az alkotók az egyetem kezdőbetűit megjelenítő műalkotást Sopronban, az Erzsébet-kertben.

Az Élő Mű kivitelezésével a Nyugat-magyarországi Egyetem Szöllőssy Barbarát és Pyka Zsoltot, a Városi Tájkép Csoport tagjait, a Kortárs Művészeti Zsűri által kiírt pályázat nyerteseit bízta meg. Az egyetemnek az OKM kezdeményezésére, a PPP szerződésben foglaltak alapján a beruházások összegének 1 % -át kellett művészeti alkotásokra fordítania.

 

1124nymehirek02.jpg

Most ugyan még csak a vasszerkezet áll a parkban, de ha befutja az elültetett vadszőlő, valóban élő művé válik az alkotás, s összhangban lesz a zöld egyetem eszmeiségével.

 

***

A feltörekvő trónkövetelő

A hazai egyetemek-főiskolák friss rangsorát közli a HVG és az Országos Felsőoktatási Információs Központ közösen készített kiadványa, a Diploma 2009 című különszám.

A gazdasági szakok összesített rangsorában a Közgazdaságtudományi Kar a tavalyi 8. hely után idén a 4. helyen szerepel.

 

HVG.jpg

A rangsor

 


(nymepress)

 

2008. november 24. / Közéleti események