datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Sopron intermodális közösségi közlekedési csomópont létesítése

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 196.850.000,- forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „KÖZOP–5.5.0-09-11 - Városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

 

 

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja Sopron Megyei Jogú Város városközpontjában a közösségi közlekedési módok együttműködésének továbbfejlesztése, olyan új intermodális csomópont kialakítása, amely optimálisan hasznosítja a meglévő végállomások és állomások számára rendelkezésre álló tereket. Minőségi változást hoz a belváros alapvetően gyalogos és kerékpáros forgalomra szervezett életében. Lehetővé teszi a jelenleg túlterhelt, és szűk keresztmetszetet okozó buszpályaudvar kedvezőbb kapacitással esetleg új helyszínen (helyszíneken) való kialakítását. Korszerű információs kapcsolatot biztosít a vasúti, helyi és helyközi autóbuszos forgalomban résztvevőknek, ugyanakkor biztosítja azok kulturált átszállási, várakozási, megállási feltételeit is. A projekt keretében a belváros szívén áthaladó vasútvonal legzajosabb (gyorsítási és lassítási) szakaszának zajvédelméről is gondoskodunk.

A 2006-ban elkészült Közlekedésfejlesztési koncepció alapján az intermodális csomópont kialakítása és ahhoz kapcsolódóan a közösségi közlekedési kapcsolatok rendszerének újraszervezése időszerűvé vált Sopron és vonzáskörzete lakossága, valamint a gazdasági szereplők számára, így jelen projekt az erre vonatkozó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány kidolgozását tűzte ki célul.

A Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány és költség-haszon elemzés elkészítését követően véglegesíthető a beruházás célja, majd megkezdődhet a kivitelezési szakasz tervezése, engedélyezése, az erről szóló támogatási döntést követően. A partnerekkel történő együttműködés (GySEV, MÁV, Volán) esetleges problémái, a támogatással kapcsolatos döntések elhúzódása késleltetheti a projekt előkészítését. Ennek elhárítása érdekében folyamatos a kapcsolattartás a partnerekkel és az előkészítési munkák végzése a lehetséges legmagasabb színvonalon történik.

További lépések a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány elkészülte után tehetők annak tükrében, hogy a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány milyen konzekvenciákat von le az egyes megvalósítási alternatívák tekintetében. Jelen projekt tehát csak a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítését tűzte ki célul.

 

 

A pályázat fő adatai összefoglalva:

-          kedvezményezett neve: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

-          a projekt címe: Sopron intermodális közösségi közlekedési csomópont létesítése

-          a szerződött támogatás összege: 196.850.000,- Ft

-          a támogatás mértéke: 100%

-          a projekt tervezett befejezési dátuma: 2015. december 15.

-          projekt azonosító száma: KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0017