datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Járai a válságkezelésről: A versenyképesség növelésére és a befektetők bizalmának visszaszerzésére lenne szükség

,,Amit a kormány jelenleg tesz, az nagyobb problémát okoz, mint maga a válság” – mondta Járai Zsigmond Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának Közgazdász Klubjában tartott előadásán.


A válságkezelés egyik fő megoldása: a versenyképesség növelése, azaz olyan gazdasági környezetet kell teremteni, amelyben a vállalkozások versenyképesebbek lesznek - fejtette ki a volt jegybankelnök.

Magyarországot rossz helyzetben, egy különösen legyengült gazdasággal érte a válság, az unió egyik leggyengébb láncszemeként, ráadásul egy elhibázott konvengerciaprogrammal. Egyrészt a felkészületlenség és a gyengeség, amelyben a válság az országot érte, másrészt a magyar kormány válságkezelése a két oka annak, hogy a válság a gazdaság nagymértékű visszaesését okozza a jövőben – fejtette ki az előadó.

 

20090219jaraicikk04.jpg

 ,,Az, amit a magyar kormány tesz Magyarországon, ugyanakkora problémát okoz, mint maga a világválság. Ha a kormány nem tenne semmit, akkor, lehet, hogy kisebb lenne a gazdaság visszaesése annál, mint amit most fejvesztetten, kapkodással válságkezelésnek mond.

A válság megoldása érdekében a magyar vállalkozásokat versenyképessé kellene tenni és a befektetők bizalmát vissza kellene szerezni – határozta meg a válságkezelés két súlypontját Járai Zsigmond.

Hozzátette: Ehhez egyszerűen kormányozni kellene. Ma Magyarországon a kormány a szűk mozgástérre, a körülményekre hivatkozik, gyakorlatilag a felelősség áthárításával, cselekvőképtelenségével kapkodását kapkodás követi, ami nem nevezhető kormányzásnak.

20090219jaraicikk02.jpg

Járai előadásában arra is rámutatott, hogy ma Magyarország három területen költ sokat: az állam fenntartására, a szociális rendszerére és az államgazdaság funkcióira.

A megoldást rövidtávon az adócsökkentés jelentheti (ami például Romániában bevált), középtávon a vállalkozások hitelekhez juttatása, a foglalkoztatás növelése érdekében.

20090219jaraicikk05.jpg

Ha az IMF-től felvett kölcsön fél, legkésőbb egy év múlva elfogy, - amire Járai szerint a jelenlegi helyzetben nagy esély van - és addigra nem tudjuk visszanyerni a befektetők bizalmát, akkor ugyanabban a helyzetben találjuk majd magunkat, mint tavaly októberben. A forint gyengesége szintén a gazdaság állapotát tükrözi vissza – tette hozzá. A piac ugyanis úgy érzékeli, hogy a kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket azért, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát.

Jelenleg a felvázolt gazdaságpolitikának ma Magyarországon a nyomai sincsenek – fogalmazott a volt jegybankelnök, aki hozzátette: A folyamatos államcsőd állapotában vagyunk.

B. Tóth Éva

2009. február 19. / Közéleti események