datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Égzengő zenekar: moldvai népzenék különleges feldolgozása és saját szerzemények akusztikus hangzásban

Sikeres koncertet adott Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban az Égzengő zenekar.
A formáció tagjai a „Gergel balladája" című CD-jük dalait adták elő élőben.Az Égzengő zenekar 2008. nyarán alakult négy barát elhatározásából, hogy a Wallon-Hárs Viktor dalait tartalmazó "Gergel balladája" CD dalait élőben is előadják. A hangszerelést újragondolva, kizárólag akusztikus hangszereket használva (ének, furulyák, gitár, koboz, kaval, tekerő, dobok) alakult ki a dalok egyszerű, ősi hangzása.

A lemez a moldvai magyarság sorsával foglalkozik. A repertoár az onnan származó népdalok feldolgozásait, valamint hasonló stílusú saját szerzeményeket tartalmaz.

A dalszerző Wallon-Hárs Viktor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a már kiveszőben lévő, de még élő, mély gyökerekkel rendelkező kultúra maradványaira.

egzengo_zenekar_450.jpg

Mint elmondta, a moldvai magyarságot testesíti meg a lemezen Gergel. Az ő sanyarú sorsát jelenítik meg az „álomképek", azaz a dalok. A korongon a moldvai népzenék különleges feldolgozása mellett saját szerzemények is szerepelnek. A szerző vezetésével létrejött Égzengő zenekart Martos Virág, Lajtai Krisztina, valamint Hargitai Gábor alkotják. Az album tömörebb hangzásvilágának létrehozásához azonban pár vendégzenészt is felkértek a zeneszámokban való közreműködésre (Fajkusz Attila-hegedű, Riedl Helga-szaxofon).

A Gergel balladája címet viselő CD megjelenését követően az Égzengő zenekar rendszeres próbamunkálatokba kezdett. Ennek köszönhetően több fellépés is valóra vált: 2008 nyarán a Tündérfesztivál, aztán a Doborjáni Ferenc Emléknap. Az Adventi programok keretében a Fő téri színpadon adott rövid ám sikeres előadást a kibővült formáció.

A legutóbbi Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban tartott koncert volt az első igazán jó minőségben hangosított, minden részletében jól átgondolt fellépés, melynek a kb. 50-60 fős hallgatóság körében osztatlan sikere volt. A koncert első részében a Gergel balladája CD dalaiból adott elő válogatást a zenekar, majd az újabb szerzemények hangzottak fel, melyek között karácsonyi, újévi dalok is szerepeltek.

A koncert érdekessége volt a Tavaszi szél kezdetű népdal feldolgozásának előadása, melyben - a CD-hez hasonlóan - moldvai magyarlakta falvak neveit olvasták fel a közönség tagjai, ezzel kifejezve összetartozásunkat a keleti végeken élő magyar testvéreinkkel.

Az együttes tervei közt szerepel, hogy további koncerteket adjon különböző helyszíneken, valamint tervezik egy koncert lemez megjelentetését is. Friss hír, hogy a Mária Rádió országos zenei pályázatára beadott, s a koncerten is előadott, 3 dal a kategóriájában győztes lett.

 

R.H.

Fotók: Petyus András 

2009. március 8. / Kultúra