Nyomtatás

A szőlő és bor városa

szőlő és bor1.jpg
 
Sopron gyönyörű város, a magyar gasztronómiai élet egyik legfontosabb fellegvára, az ízek birodalma. Bőkezűen bánik vendégeivel, számos különlegességgel szolgál, melyek közül is kiemelkednek messze földön híres borai és tájjellegű ételei. A szőlő és borkultúra Sopron és környékén már 2000 éves. Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, méltán viselve a "Szőlő és bor városa" címet. Szabad királyi város lévén, privilégiumként borkimérési jogot kapott és gyakorolhatott.
Ennek megfelelően a bor évszázadokon át fontos szerepet játszott a város életében. A gazdaság egyik alapja volt, de ha kellett, a várossal kapcsolatos politikai döntéseket is jó irányba befolyásolta. Az Alpok lábánál fekvő borvidék leginkább elterjedt szőlőfajtája a KÉKFRANKOS. Sötétvörös bora kellemes zamatú, savakban igen gazdag. A szőlősgazdák és borászok nagy igyekezettel dolgoznak azon, hogy a Soproni borvidéket ismét arra a rangra emeljék, melyet egykor már elnyert, országos és a nemzetközi megítélés alapján. A múltat idézik az éttermek kínálatában megjelenő tájjellegű ételek is, amelyek közül a babos ételek a legjellemzőbbek. A régi soproni szőlősgazdák, a Bohnenzüchterek ugyanis a szőlősorok között babot termeltek. A "Buschen-schankok"-ban (házi borkimérésekben) a színes abrosszal leterített asztaloknál a jó hangulatot a finom borok és a sramlizene biztosította.
A gasztronómia mai soproni mesterei szívesen vállalják a nemzetközi versenyek megmérettetését. A Soproni Szakács Klub tagjainak sikeres szereplését, szakmai tudását egy sor rangos elismerés bizonyítja. Érdemes tehát megízlelni ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető ételeiket.

2008. június 24. / A szőlő és bor városa