Nyomtatás

Röjtökmuzsaj

_00011_faluk-201.jpg
Röjtökmuzsaj Soprontól délkeletre mintegy 30 km-re fekszik. Röjtök és Muzsaj egyesítéséből keletkezett 1928-ban. Területe 15,87 km2, lakóinak száma 481 fő. Röjtök és Muzsaj évszázadokon át két külön település volt, egyesítése Röjtökmuzsajjá 1927-ben történt. Muzsajt 1232-ben, Röjtököt 1265-ben említi az első középkori írásos forrás. Muzsaj – amelynek középkori birtokosai a Muzsay családok voltak - valószínűleg a török 1529 évi átvonulása alkalmával teljesen elpusztult. A XVI. század közepén a Dóczy család az egyetlen birtokos, mellette 1564-ben megjelennek a Chernelek, a század végére pedig a környékbeli birtokos családok legtöbbje megveti a lábát muzsajon. A birtokok széttördelése olyan gyors ütemben haladt, hogy 1600-ban már 6 család volt jobbágytalan egytelkes nemes. 1635-ben a Muzsajon lakó nemesség és jobbágyok közös megegyezéssel írásban fektették le a község igazgatására, az igazság kiszolgáltatására vonatkozó rendszabásukat. Muzsaj már a XVIII. század kezdete óta nem igazán fejlődik, Röjtök annál inkább. _00012_1.jpg

Röjtök XVI. századi földesurai a Vághy család volt. A szomszédos nemesség nagy számmal jelenik meg itt is a század végén és ennek folytán sok lesz a jobbágytalan kisnemes telek. A major 1548 táján már megalakul. A XVII. század végén a Széchenyiek vásároltak Röjtökön tekintélyes urasági földeket. Röjtökmuzsaj római katolikus templomát 1524-ben említik először. A templomot 1760-ban újjáépítik, majd 1879-ben lebontják, és a soproni Handler Nándor építész tervei alapján neogótikus stílusban felépítik a jelenlegi formájára. A templom oltárán egy nálunk ismeretlen igen kemény fából faragott Szűz Mária-szobor áll, amely a hagyomány szerint az ausztriai Wimpassingból került a Röjtöki templomba. A település központjában álló egykori kastély eredetileg a Széchényiek egyszerű udvarháza volt, 1770 körül a Felsőbüki Nagy család kastéllyá alakította.

A kastélyépületet 1910-ben Hans Mayer bécsújhelyi építész átformálta, Versegi Nagy Elek 1925 táján az egész kastélyt korszerűsítette, és a parkot is újjáalakíttatta. A kastélyban ma a nemzetközi hírű Szidónia Kastélyszálló működik. 2005-ben hazánk legjobb wellness szállodájává választották. _00013_faluk-208.jpgA faluban a közművek teljesen kiépítettek, a település csatornahálózata természet közeli (nádas) tisztítóval működik Ebergőc községgel közösen. Röjtökmuzsjon Növényfajtakísérleti Állomás működik. Mezőgazdasági tevékenységgel magánvállalkozók foglalkoznak. A község termőföldjeinek nagyobb részén gazdasági társaság folytat termelési tevékenységet. Röjtökmuzsajon csupán egyetlen nevelési intézmény, egy napközi otthonos óvoda működik, amely a fertődi óvoda tagintézménye. Az óvoda jelenleg 16 kisgyermek elhelyezését biztosítja.

 

Nevezetességek:

Rendezvények:

 

www.rojtokmuzsaj.hu2008. július 21. / Települések