Nyomtatás

Mi fog megvalósulni?

A projekt keretében az alábbi projektelemek kerülnek kivitelezésre:

A Balfi szennyvíztisztítótelep kisebb technológiai korrekcióval, egyszerűbb és olcsóbb üzemviteli lehetőségek mellett, továbbra is része lesz a rendszernek, de onnan tisztított szennyvíz nem kerülhet többé a Fertő-tóba. A telep előtisztítóként működtetve, biológiai oxidáció mellett továbbra is megtisztítja majd a Balf városrészen összegyűjtött szennyvizeket, de a tisztított víz egy átemelő segítségével ki lesz táplálva a fertő tó vízgyűjtőjéből. A projekt így hozzájárul a közösségi és országos jelentőségű Fertő tó természetes állapotának javulásához is.

 

A balfi telepről kikerülő résztisztított szennyvizet a Soproni Szennyvíztisztító Telepre kell szivattyúzni, ahol a rendelkezésre álló korszerű tisztítási eljárás eredményeképpen tovább tisztul, majd a tisztított víz az Ikva patakba kerül.

A kitápláló rendszer minél gazdaságosabb megvalósíthatósága érdekében felhasználjuk a már működő csatornahálózati lehetőségeket, vagyis a résztisztított szennyvizet egy-egy közel 3-3 km-es új nyomócső kivételével, a már meglévő csatornarendszeren keresztül lehet majd a soproni telepre továbbítani.

A balfi telepen keletkező szennyvíziszap szállítását szintén a nyomócső és gravitációs cső fogja biztosítani, vagyis az iszapot szintén a Soproni Szennyvíztisztító telepen fogják majd kezelni.

A projekt által megvalósítandó létesítmények üzemeltetési feladatit a mai gyakorlatnak megfelelően, változatlan formában a Soproni Vízmű Zrt látja el a jövőben.

 
2014. szeptember 18. / Pályázati hírek