Nyomtatás

Haydn: A teremtés - Hangverseny a Szent Mihály templomban

Sopron számára több szempontból is fontos a Haydn évforduló, és az a személyes élmény, amit Haydn muzsikája jelenthet ezen a mai napon, amikor a város együttesei meghívott szólisták közreműködésével előadják a Világ teremtésének történetét Haydnnak, ennek a derűs géniusznak a megfogalmazásában.
Haydn: A teremtés – oratórium előadása hangzik el ma, pünkösdvasárnap, 18 órakor a Soproni Zeneegyesület alapításának 180. jubileumára, a Haydn & Liszt hangversenybérlet keretében, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a Kórus Spontánusz előadásában. Karnagyok: Makkos Ágnes és Kocsis-Holper Zoltán. Vezényel: Dárdai Árpád. Szólisták: Csereklyei Andrea, Szerekován János, Blazsó Domonkos

Ebben az évben emlékezik a világ Joseph Haydn halálának 200. évfordulójáról.

- Sopron számára több szempontból is fontos ez az évforduló – mondta el Kóczán Péter, a szervező, Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. munkatársa.

Fontos az évforduló, mert Haydn az Esterházyak karnagyaként sokszor megfordult városunkban és a város törzsvendégeként tarthatja számon ezt a világhírű zeneszerzőt.

Fontos, mert Haydn oratóriumai 180 évvel ezelőtt arra ösztönözték a város zeneszerető polgárságát, hogy Zeneegyesületbe tömörülve tegyék lehetővé a művészi zene megszólaltatását Sopronban. Ma már természetesnek vesszük, hogy van Zeneiskolánk, szimfonikus zenekarunk és több kórusunk is, de annak idején a Haydn-oratóriumok iránti igény követelte ki a zeneélet ilyen szintű megszervezését városunkban.

Fontos, mert Sopron 1932-ben, Haydn születésének 200. évfordulóján rendezett első alkalommal Ünnepi Játékokat, melynek a főattrakciója éppen „A teremtés” oratórium előadása volt a Fő téren. Idén tehát elmondhatjuk azt is, hogy a Soproni Ünnepi Hetek már haydni kort (77 évet!) megélt rendezvény lett.

 

sztmihtemplom2006.jpg

 

De mindezeknél talán még fontosabb az a személyes élmény, amit Haydn muzsikája minden soproni számára külön-külön is jelenthet ezen a mai napon, amikor a város együttesei meghívott szólisták közreműködésével előadják a Világ teremtésének történetét Haydnnak, ennek a derűs géniusznak a megfogalmazásában. Jó zenehallgatást, szép koncertélményt kívánunk mindenkinek!

BTÉ2009. május 31. / Kultúra