datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A bor nem jár egyedül… - Kékfrankos kamaraest

Zeneművészet, koncert, irodalom, vers és finom, soproni borok várják a közönséget augusztus 29-én, este 7 órakor a BW Pannonia koncerttermében, ahol fellépnek ifj. Firtl Mátyás klarinétművész és a Wespa vonósnégyes. Közreműködik: Tóth András versmondó.

A bor nem jár egyedül… alcímmel a „Kékfrankos nyár” programsorozat részeként 2008. augusztus 29-én, péntek este 7 órakor kamaraestet adnak ifj. Firtl Mátyás klarinétművész, valamint a Wespa-vonósnégyes. Közreműködik Tóth András versmondó a BW Pannonia Hotel koncerttermében.

Sopron városa a „Kékfrankos fővárosa”, egyben kultúrváros, ahol a kultúra része a borkultúra, mert a jó bor nem jár egyedül, hanem kölcsönhatásban áll az emberi kultúra más megnyilvánulásaival, ezért a „Kékfrankos kamaraest” folyamán elhangzó zeneszámokhoz és irodalmi részletekhez értékes soproni borokat válogattak össze a szervezők, hogy a bor és a művészet harmóniáját közvetlen vizsgálódás és egyben élmény tárgyává tehesse minden zene-, irodalom- és borbarát!

Műsoron: Joseph Haydn: C-dúr Londoni trió, Hob. IV:1; Antonín Dvořák: Terzetto, op. 74; Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr klarinétötös, KV 581

Továbbá az esten részletek hangzanak el Kányádi Sándor és Márai Sándor írásaiból Tóth András előadásában.

A borkóstoló során a Töltl Pincészet: Pinot blanc, a Taschner Borház: Kékfrankos rosé, a Weninger Pincészet: Kékfrankos (Spern Steiner) és a Vincellér-ház: Zenit (késői szüret) borát kóstolhatják meg a zenekedvelők.

A Kékfrankos kamaraestre belépőjegyek a BW Pannonia Hotelben kaphatók 2500 Ft-os áron, mely magában foglalja a koncertbelépő és a borkóstoló árát is.(9400 Sopron, Várkerület 75. Tel: 99 / 312 180)


A fellépő művészek

Firtl Mátyás klarinétművész 1978-ban született Sopronban.

Tanulmányait 8 évesen soproni Erzsébet utcai Zeneiskolában kezdte, ahol Horváth Rudolf, majd Wagner Csaba voltak a tanárai. 1992-től 1996-ig, a Szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium klarinét szakán képezte magát, Hotzi Ferenc művészeti irányítása alatt.

1997-től a Gráci Zeneművészeti Egyetemen (Kunstuniversität Graz) klarinét szakán folytatta művészeti tanulmányait, ahol szakmai, zeneművészi tudásának gyarapítását Kovács Béla Kossuth-díjas zeneművész irányította. Ezt követően Gerald Pachinger tanítványa volt, akinél 2002-ben kitüntetéssel és kiváló minősítéssel diplomázott a Gráci Zeneművészeti Egyetemen.

Állandó tagja a Quintett Sans Frontières – magyar, osztrák, bulgár zeneművészekből álló – fúvósötösnek, amellyel több rádiófelvételt is készült az osztrák rádióban, emellett alapító és állandó tagja az Ensemlble Zeitfluss, kortárs együttesnek, és játszik a Klangforum Wien modernzenei zenekarban. 1998-2005 között zeneművészi tudását és elhivatottságát a Klangimpuls operaegyüttes szóló klarinétosaként kamatoztatta. A Klarinettrió tagjaként 1998 óta többször nagy sikerrel lépett fel több hazai és külföldi hangversenyen.

Több koncertfellépése volt továbbá a Haydn Akademie és a Camerata Mitropa kamarazenekarral. A magyarországiak mellett, számos külföldi fellépés és koncert szereplőjeként koncertezett még Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban; Ernesto Molinari szakmai kurzusainak rendszeres résztvevője

Elkötelezett előadója és megszólaltatója a kortárs zenei műveknek, azzal együtt, hogy gazdag művészi repertoárjában minden korszak zeneművészeti alkotása szerepel.

 

A Wespa-vonósnégyes tagjai:

Wolfgang Göllner hegedűművész 1963-ban született Bécsben. A szülővárosában folytatott zenei tanulmányok után (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Wien) Londonban diplomázott a Royal College of Musicban. Ausztriai és nemzetközi versenygyőzelmek után 10 évig a Bécsi Állami Operaház, valamint a Bécsi Filharmonikusok zenekarában dolgozott. 1989 óta szólistaként és kamarazenészként tevékenykedik, jelenleg Kismartonban él. Kilenc szólólemeze jelent meg. Vendég-koncertmesterként többek között a franciaországi Orchestre National du Capitol de Toulouse, a hollandiai Residenz Orchester den Haag, valamint az Orchester des Staatstheaters Mainz együtteseknél játszott. Szólistaként olyan termekben lépett fel, mint a bécsi Großer Musikvereinsaal, a Teatro Cologne Buenos Airesben, és a felújított bécsi Konzerthaus Schubert-termét az ő szonátaestjével nyitotta meg 1998-ban.

Kontor Kamilla hegedűművész a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzését követően a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban (Erasmus Hogeschool Koninklijk Conservatorium Brussel) szerzett diplomát Sebestyén Katalin, Yuzuko Horigome, Karen Aroutiounian, Charles-Andree Linale növendékeként. 2003-ban, emellett részt vett Zsigmondi Dénes, Botvay Károly, Hegedűs Endre hegedű- és kamarazenei kurzusain. 2003 óta a Medveczky Ádám művészeti vezetésével működő Győri Filharmonikus Zenekar tagja.

Kóczán Péter brácsaművész Sopronban született 1977-ben. Magyarországi tanulmányai után (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, Széchenyi Egyetem) a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. 1999-ben a Junge Österreichische Philharmonie, 2002-2004-ig a European Philharmonic Orchestra ifjúsági zenekarok szólamvezetője volt. 2004 óta a Győri Filharmonikus Zenekar tagja. 2007-ben kilenc hónapig a máltai Orkestra Nazzjonaliban játszott, ahol olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Eugene Kohn (Metropolitan Opera), Manfred Honeck (Pittsburg Symphony Orchestra), José Carreras, Fabio Armiliato, Daniela Dessi és Dimitri Popov, valamint részt vett Riccardo Muti opera-szemináriumán. 2008-ban eredményesen pályázott a Qatar Foundation zenekari állására.

Vámos Marcell gordonkaművész 1976-ban született Budapesten. Zenei tanulmányait hat évesen kezdte, 1990-től 1995-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt. Kezdetben Kertész Ottó, később Déri György voltak tanárai. Diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett 2001-ben kitűnő eredménnyel Onczay Csaba növendékeként. A modern hangszeres tanulmányok mellett rendszeresen részt vett a Soproni Régi Zenei Napok kurzusain.

1998 óta tagja a Budapesti Csellóegyüttesnek, mellyel több nagysikerű hangversenyt adtak Magyarországon és szerte Európában. Számos koncertjüket rögzítette a Magyar Televízió, valamint az Euroradio. Zenekari muzsikusként 1999 óta tagja az Erdödy Kamarazenekarnak, 2003 óta pedig a bregenzi székhelyű Vorarlbergi Szimfonikus Zenekarnak.

 

0829kekrfankosnyarmegh01.jpg

 

 

 

 

2008. augusztus 26. / Kultúra