datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Munkácsy-kiállítás Sopronban

A soproni Munkácsy-kiállítás fogadhatja a 2005-ben indult kiállításturné kétmilliomodik látogatóját - közölte Pákh Imre műgyűjtő Sopronban. Tegnap este nyitották meg hivatalosan a különleges kiállítást a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A nagyközönség mától egészen február 10-ig láthatja a képeket.Munkácsy Mihály munkáiból nyílt kiállítás a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A tárlat, amely a Hűség Napja alkalmából nyílt, február 10-ig látogatható.
A soproni Munkácsy-kiállítás fogadhatja a 2005-ben indult kiállításturné kétmilliomodik látogatóját - közölte Pákh Imre műgyűjtő vasárnap Sopronban, megnyitva a sorozat 23. állomását.
 
A kiállítást Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, Pákh Imre, a képek tulajdonosa és Horváth Zoltánné a Pro Kultúra igazgatója közösen nyitották meg.
 
IMG_4315ccc.jpg

Sopron legjelesebb ünnepén, a Hűség Napján impozáns szoboregyüttest kapott ajándékba a kormánytól. A tegnap avattuk gróf Bánffy Miklós külügyminiszter, művész, író szobrát. De a városvezetés is ajándékot ad a soproniaknak a város legnagyobb ünnepe alkalmából: Munkácsy Mihály festményeinek tárlatát - mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője elhangzott köszöntőjében.

 „Munkácsy alkotásainak a szó legigazibb értelmében nemzetegyesítő ereje van.” – idézte a képviselő a Munkácsy-gyűjtő Pákh Imrét, aki szintén jelen volt a soproni megnyitón.

 

IMG_4313cccc.jpg

- Európai, keresztény és magyar polgár volt egy személyben és zseniális tehetségű festő, és ahhoz, hogy hatalmas méretű életművét létrehozza, nagy szorgalom, megfeszített szellemi és fizikai munka szükségeltetett. Mindenki felismeri és elismeri művészetét, nem kell magyarázni, belemagyarázni, megfejteni.

A Munkácsy-örökség, mindannyiunk öröksége. És mint nemzetegyesítő örökség, egyben földi értelemben ki nem fejezhető értéket is hordoz. Igen, amit a magyar ember számára Petőfi Sándor vagy Arany János költészete jelent, amit a muzsikában Kodály és Bartók:  azt jelenti a festészetben Munkácsy Mihály neve és munkássága.

IMG_4314cccc.jpg

 

Ennek érzékeltetésére idézett Firtl Mátyás Prohászka Ottokár püspöknek, a Munkácsy síremlék avatásán mondott beszédéből. A korabeli tudósítás szerint – a temetés alatt  minden mondatát követően hangos, zajos, ,,meg-megújuló éljenzés és rendkívüli tetszés törte meg szokatlanul a temető csendjét.”

Így fogalmazott Prohászka Ottokár:

,,A Krisztusmegmutatás rendi képviselői és munkásai között vannak prófétai lelkek, akik nem testből és vérből, nem rendből és törvényből, hanem az Isten kegyelméből valók és akiknek inspirációja, és intuíciója páratlan. Akik ott látnak, ahol mások csak sejtenek, és akik ott alkotnak, ahol mások csak tapogatódznak.”

 

IMG_4322ccc.jpg

Majd az idézet így folytatódik:

„Ilyen! Géniusz volt Munkácsy Mihály: Prófétai géniusz volt, mert hiszen páratlanul meglátta a Krisztus dicsőséges arcát;

Misztikus vallási géniusz volt, mert érthetetlen mélységből fakadtak eszméi és vitték őt és vezették az egész emberiséget az ő nyomán, az eszméknek fenséges magaslataira. Egy küzdő, imádkozó géniusz volt, mert lefogta az eszmét és közénk varázsolta, hogy végtelen időkig nekünk sugározzék, minket melegítsen, minket gazdagítson.”

 

IMG_4323ccc.jpg

Advent idején a Munkácsy-festményeknek ez a lelkekig ható ereje  és töltete segítse az ünnepi készülődésünket! Köszönet illeti valamennyi támogatót és közreműködőt, mindazokat, akik segítségükkel és munkájukkal lehetővé tették számunkra ennek az örökségnek a bemutatását, a Liszt-központban.

Őszintén kívánom valamennyi látogatónak az elkövetkező hetek során, hogy fedezze fel ezt az örökséget, élje át a csodát, érezze meg a géniusz erejét, és emelkedjen lelke az eszmék fenséges magaslataira! - fogalmazott Firtl Mátyás.

A Munkácsy-kiállítás egyik célja, hogy a festő kevésbé ismert műveit is bemutassák a közönségnek, a XIX. századi művész munkássága újra az őt megillető helyre kerüljön - mert halála után sok kritika érte -, és hogy megmutassa, voltak zseniális magyarok, akik külföldön is megállták a helyüket - mondta az Amerikában élő műgyűjtő.
 
IMG_4324ccc.jpg
 
Az Ásító inas fogadja először a kiállításra érkezőket. A 37 művet bemutató tárlat ezen kívül még olyan ismert Munkácsy-alkotásokat is felvonultat, mint a Készülődés a papa születésnapjára vagy a Cigányok az erdő szélén. Része a kiállításnak Hans Temple és Rippl-Rónai József Munkácsy Mihályról készített arcképe is.
Bakó Zsuzsanna művészettörténész az MTI-nek elmondta, a soproni Munkácsy-kiállításon a Reök Paula arcképe a legkorábbi műve a festőnek, 1863-ból. A legkésőbbiek pedig az 1880-as évekből valók, mint például a Ballada, a Hímző leány, vagy a Pásztorlány az erdőben. Közlése szerint a soproni tárlat megjeleníti művész valamennyi korszakát. 
 
IMG_4327ccc.jpg
 
A nagyközönség február 10-ig nézheti meg Sopronban a Munkácsy-kiállítást. 
A Leghűségesebb város azért is méltó helye a tárlatnak, mert Munkácsy is mindig hű maradt magyarságához - hangsúlyozta meg a képek tulajdonosa, a Munkácsy Mihály Alapítvány létrehozója, aki szeretné Munkácsy-évnek nyilváníttatni 2014-et, a festő születésének 170. évfordulóját. 
A szervezők korábbi közlése szerint ennyi festményt bemutató Munkácsy-tárlat még nem volt vidéken.
Sopronból Békéscsabára viszik tovább a tárlatot, majd Münchenbe, Sanghajba és Moszkvába.
 
IMG_4328ccc.jpg
 
B. Tóth Éva

 

2013. december 16. / Kultúra