datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Letették a fertődi Porpáczy-iskola alapkövét

A kormány támogatásának köszönhetően épülhet meg Fertődön a Porpáczy-középiskola.Az iskola alapkövét kedden délelőtt rakta le Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, L. Simon László, a  miniszterelnökség államtitkára, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Bognár Árpád, a kivitelező cég vezérigazgatója. Az ünnepségen Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere kijelentette, aki iskolát épít, az jövőt épít.

 

IMG_8113ccccc.jpg

 

Boros Anita helyettes államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében elmondta: több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban. A felsoroltak között elsőként kezdődik meg Fertődön a Porpáczy Aladár Középiskola építése, amihez az önkormányzatnak nem kell önrészt hozzáadnia.

 

IMG_8126ccccc.jpg

L. Simon László megköszönte és méltatta Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselőjének elkötelezettségét és munkáját, - parlamenti felszólalásait és az üfy folyamatos képviseletét  -  aminek köszönhetően új épületet kaphat a Porpáczy-iskola Fertődön a kormány támogatásával.

 

IMG_8141ccccc.jpg

Firtl Mátyás megköszönte Magyarország kormányának azt, hogy támogatásával lehetővé vált az iskolaépítés, továbbá köszönetet mondott a diákoknak, tantestületnek és szülőknek azért, hogy bíztak abban, hogy a kormány teljesíti ígéretét, ami meg is történt.

 

IMG_8144cccccc.jpg

 

Sopron és térsége országgyűlési képviselője kifejtette: a Porpáczy-iskola egy olyan egymásra épülő oktatási rendszert tesz teljessé, amely a településen az alapfokú oktatási intézényektől, a középiskolán át, a Nyugat-magyarországi Egyetemmel közösen,-  az Eszterháza Központtal együttműködésben - tovább tágítja az oktatási intézmény rendszerét, így a szakemberképzés teljes struktúráját biztosítja  a térség minden településének.

IMG_8152cccccc.jpg

A alapkőbe elhelyezett időkapszulába - többek között - a diákok, tanárok gondolatait is elhelyezték.


IMG_8160ccccc.jpg

.

IMG_8171cccc.jpg


A beruházás előzményei:

2012. szeptember 11-én a Kormány döntött a fertődi Esterházy-kastélyban működő Porpáczy Aladár Középiskola kiköltözéséhez kapcsolódó munkák finanszírozásáról. A szakközépiskolát a kastély rekonstrukciós munkáinak előrehaladtával új helyre költöztették.

Az előkészítő munkák során az engedélyes és a kiviteli terveket a Győr-Moson-Sopron megyei Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elkészíttette, a tervekre építési engedélyt szerzett. Az iskolát a MEANDER SOPRON Építész Iroda Kft. tervezte.

2014. november 4-én a Kormány 1616/2014 (XII.4.) határozatában elfogadta a beruházási programot és döntött az 580,9 millió Ft fedezet rendelkezésre állásáról, melyet 1253/2015 (IV.23.) határozatában 968,4 millió Ft-ra megemelt. A beruházás építtetője a Nemzeti Sportközpontok (a továbbiakban: NSK), a beruházás lebonyolítója, hivatalos közbeszerzési tanácsadója és építési műszaki ellenőre a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (továbbiakban BMSK) lett.

 

IMG_8177ccccc.jpg

 

A tervezett épület adatai:

A középiskola elhelyezéséhez egy új, 10 tantermes iskola és tornaterem épül, melyet a meglévő általános iskola épülete mögötti közel sík, 7602 m2-es beépítetlen területen helyezett el a tervező. A 9431 Fertőd, Vasút sor, 323/1. hrsz. alatti ingatlan a fertődi Eszterházy-kastély műemléki környezetébe tartozik. A létesítendő épület nettó alapterülete összesen 2419,18 m2 lesz és négy nagyobb funkcionális egységből fog állni:

  • A legfontosabb egység a tantermeket befoglaló oktatási szárny, hat darab tantermet, egy természettudományi szaktantermet, három kisebb csoportfoglalkozásra alkalmas egységet, szertárakat, portát, büfét és diák vizesblokkokat tartalmaz.
  • A második fő egység a tanári-adminisztrációs blokkot és az egyéb kiszolgáló egységeket foglalja magába, amely a harmadik egységből, a másik három funkciót is összekapcsoló aulából lesz megközelíthető.  Az aula – a tervezők szavait idézve – „az épület körüli természet legszebb része, a hercegi lés erdő felé forduló nagy üvegezett felületeivel és kapcsolatot tart a kicsi iskolaudvarral”.
  • A negyedik egység a tornatermet és kiegészítő egységeit befogadó kétszintes épülettömb, amely a Kelemente patak medrével párhuzamosan helyezkedik majd el és további két tantermet is befogad. A telken belül, oldalhatáron parkolót alakítanak ki, a környezetrendezési és külső közműépítési munkákkal valósulhat meg a beruházás.

IMG_8188cccccc.jpg

 

A közbeszerzési eljárás és a szerződés megkötése:

A közbeszerzési eljárás 2016. január 12-én eredményesen lezárult, a vállalkozási szerződést 2016. február 09-én aláírta Fertőd Város Önkormányzata és a Nemzeti Sportközpontok, valamint a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. A nyertes vállalkozó ajánlati ára nettó 793,7 millió forint és a vállalt teljesítési időtartama 290 naptári nap (ezen időpontra a vállalkozó a nem jogerős használatbavételi engedélyt is megszerzi).

 

IMG_8190ccccc.jpg

 

2016. február 15-én a munkaterület átadásra került. Az NSK és a BMSK közösen megkezdte a beruházással érintett ingatlanon a közműkiváltások előkészítését, a közműszolgáltatókkal folyamatos egyeztetések folynak.

 

IMG_8191ccccc.jpg

 


2016. március 22. / Régió