datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Széchenyi emlékév - Széchenyi legyen példa a fiatalok számára

Gróf Széchenyi István (1791-1860) halálának évfordulóján Nagycenken emlékülést szerveztek, a Magyar Posta  bélyeget bocsátott ki a Széchenyi emlékévre. Az eseményen a Széchenyi-család mauzóleumában tartott koszorúzást megelőzően L. Simon László államtitkár méltatta Széchenyi István életművét.Koszorúzást tartottak a Széchenyi-család felújított emlékhelyénél. A mauzóleumnál L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára arról beszélt, hogy minden évre jut két-három olyan évforduló, amire a magyarok büszkék lehetnek, az idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk.

 IMG_8875aaaaacccccc.jpg

 

Az államtitkár felidézte, hogy a múlt héten határozatban fejezte ki tiszteletét Széchenyi Istvánnal szemben, a "legnagyobb magyar" születetésének 225. évfordulója alkalmából, amelynek előterjesztője volt együtt Firtl Mátyással, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjével, aki jelen volt az eseményen.

 

 

IMG_8877aaaaaaaaccccc.jpg


 

L. Simon László elmondta még, hogy az emlékévben kormányzati támogatással megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

L. Simon László elmondta még, hogy az emlékévben kormányzati támogatással megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

 L. Simon László kiemelte a nagycenki örökséget, Széchenyi alakjának példaként való felmutatását, amelyhez elengedhetetlen a megkezdett fejlesztések folytatása, ugyanakkor a Széchenyi István életútját bemutató kiállítás újragondolása sem kevésbé jelentős lépés. Az új koncepció célja egy a fiatalokat is megszólító, valóban izgalmas és érdekes tárlat kialakítása - mondta el a Miniszterelnökség államtitkára.


 

IMG_8882aaccccccccc.jpg


 Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az emlékbélyeget 300 ezer példányban bocsátották ki. A bélyeg grafikája, ifj. Szunyoghy András grafikusművész munkája a Duna szabályozásának is emléket állít, de a folyó vonalai között gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki.

 IMG_8892aaaaaaacccccc.jpg

 

  A grafikán bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes: a Széchenyi István 225 éve született, ebből az alkalomból rendezik meg idén az emlékévet.
 Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

 

IMG_8885aaaaaaaaccccccc.jpg

.

IMG_8930aaaaacccccc.jpg

.

IMG_8949aaacccc.jpg

 

sopron.hu
 

2016. április 8. / Régió