datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

XV. Bodzafesztivál - számunkra ez a vidék, a szülőföld a legszebb

Öröm megtapasztalni, hogy a Fertő-menti és a környékbeli települések nem csak felismerték természeti értékeiket,  az épített örökséget, a műemlékek vonzerejét, hanem ezeket büszkén megmutatják közösségi rendezvényeken - mondta Firtl Mátyás megnyitóbeszédében a XV. Bodzafesztiválon Fertőbozon, a Julianus-völgyben.A Világörökségi naphoz kapcsolódóan rendezte meg - így bodzavirágzás idején - Fertőboz a népszerű Bodzafesztivált, immár 15. alkalommal

A színes programokat, a bodzával kapcsolatos gasztronómiai kínálatot felvonultató fesztivált Firtl Mátyás,  a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg . közösen Tóth József polgármesterrel, Horváth Tiborral, az Alpokalja-Fertő-mente  Leader Egyesület elnökével és Ivanics Ferenccel, a Fertő-táj Egyesület elnökével.

cccccIMG_0034aaaaa.jpg

 

Az esemény egyben a Julianus-völgyben kialakított rendezvényszínpad avatója is volt, így az ünnepi köszöntőket és megnyitó-beszédet követően sor került a közös szalagátvágásra is.

Firtl Mátyás megnyitó-beszédében "Bodzaünnepként" köszöntötte az eseményt.

 

 

cccccIMG_0046aaaa.jpg

- Az csak természetes, hogy mindenki a maga szülőföldjéhez kötődik a legerősebben, és azt a helyet látja a legszebbnek, ahol született, nevelkedett, amelynek az illatát, ízeit, fényeinek színét gyermekkorától ismeri - mondta Firtl Mátyás, hozzátéve:

 - Mi a Fertő-tájhoz, mint tágabb szülőföldünkhöz kötődünk ezer láthatatlan lelki szállal, ezért számunkra ez a vidék a legszebb.  De a mai napon abban mindannyian egyet érthetünk, hogy bodzavirágzás idején Fertőboz különösen is szép.

 

 

 

 A fertőboziak és velük együtt mi is büszkék lehetünk az itteni nevezetességekre: a bozi templomra (1732, 1903), a Gloriette kilátóra (1801), a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasútra (1969–1972), amely Fertőbozt Nagycenkkel köti össze, az Ecce Homo-szoborra, a Szent Apollónia szoborra, a Széchenyi síremlékre (ahol Széchenyi Béla és Erdődy Hanna földi maradványai nyugszanak) a Hársfasor bozi végén, az I. és II. világháborús síremlékekre.

S ha már Széchenyi nevéhez is kapcsolódik Fertőboz, akkor ezen az ünnepen, itt, tulajdonképpen a Széchenyiek földjén a Legnagyobb Magyar születésének 225., jubileumi évében közös örömünk, hogy a Széchenyi-emlékhelyek és örökség, szellemiségéhez méltó helyreállítása megkezdődhet.

Ez Fertőboznak, és a környék minden településének új lehetőségeket, erősödő vonzerőt jelenthet a jövőben.

A mai nap annak számbavétele , hogy tulajdonképpen milyen sok értékünk, kincsünk van a térségben. Mindezek együtt, összeadódva teszik azzá a Fertő-tájat, ami. Egy vonzó hellyé, a Világörökség részévé.

Büszkék lehetünk minden értékre, itt Bozon, különösképpen a falu nevét is adó  bodzára , legfőképpen arra, ahogyan Fertőboz az ebben rejlő lehetőséget megtalálta és kiteljesíti. 
Öröm megtapasztalni, hogy a Fertő-menti és a környékbeli települések nem csak felismerték természeti értékeiket,  az épített örökséget, a műemlékek vonzerejét, hanem ezeket büszkén megmutatják közösségi rendezvényeken.
Az értékek ettől igazán értékek, hogy lehetőséget jelentenek a közösségnek az önmaga megmutatására az erősödésre és a fejlődésre és a közös ünnepekre.

 

ccccccIMG_0043aaaa.jpg

 

 Az illatos bodzavirág a természet ajándéka, az élet ajándéka és jele, hiszen évről évre virágba borul ez a táj, a település, és évről-évre tömegek érkeznek ide erre a napra.

Ezért is neveztem a Bodzafesztivált Bodzaünnepnek! - fogalmazott Firtl Mátyás.

 

cccccccIMG_0054aaaaaa.jpg

  Igen, bodzavirág is hozzátesz ahhoz, hogy a Fertő-part egyik legszebb helye legyen Fertőboz, de a maihoz hasonló rendezvények meggyőznek arról, hogy az értékek kiteljesítéséhez, hasznosításához kell az emberi kreativitás, alkotó szellem és energia és az összefogás: és ez itt Fertőbozon megvan, jelen van és ez azt jelenti, hogy van jövője is a településnek! - hanzott Firtl Mátyás beszéde.

 

ccccIMG_0070aaaaaa.jpg

Ezt követően közös szalagátvágással avatták fel a használatba adott színpadot.

firtl.sopron.hu

 

2016. május 21. / Régió