datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Firtl Mátyás a Magyar Országgyűlés elnökével hivatalos horvátországi látogatáson vesz részt

Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke hivatalos horvátországi látogatáson vesz részt június 1 és 2 között Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke által vezetett küldöttség tagjaként. A zágrábi program során Tihomir Orešković, a Horvát Köztársaság miniszterelnöke is fogadja a magyar küldöttséget.
A két napos program során Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és a küldöttség látogatást tesz  a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségénél, koszorút helyez el a Honvédő háború áldozatainak emlékhelyén, Vukováron. A program további részében - többek között - az Országgyűlés elnöke vezette delegációt fogadja  Željko Reiner akadémikus, a Horvát Parlament elnöke, Ivan Penava, Vukovár város polgármestere, Božo Galić , Vukovár-Szerém megye közgyűlésének elnöke.

kover1ccc.jpg

Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (j) fogadja Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnöke a bellyei HMDK székház előtt 2016. június 1-jén. Kövér László kétnapos látogatást tesz Horvátországban. MTI Fotó: Sóki Tamás

 

cccccvukovarhirado03.jpg

vukovarvarosvedokccc.jpg

Kövér László a magyar küldöttség tagjaivalmegkoszorúzza a város védőinek emlékművét Vukováron


Felavatta a Magyar Házat Vukováron Kövér László

Željko Reiner horvát házelnökkel közösen avatta fel a vukovári Magyar Házat szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke. 
Ünnepi beszédében Kövér László Vukovárt az újjászületés XXI. századi európai fővárosának nevezte.
"Örömmel tölt el a Magyar Ház átadása, ami annak bizonyossága, hogy van újjászületés" - fogalmazott a magyar parlament elnöke. aki szerint egy város ereje soha nem a falakban, hanem a városvédők lelkében rejlik. 

vukovarkoverccccc.jpg

.

ccccvukovarhirado02.jpg


Szavai szerint így volt ez a jelenkori európai történelem legvéresebb konfliktusában is, amikor a túlerőben lévő támadók az 1991-1995-ös délszláv háborúban gyakorlatilag lerombolták Vukovárt.
A város mára újjászületett, és vele együtt újjászületett a helyi magyar közösség is, a Magyar Ház pedig ennek egyik nagyszerű bizonyítéka - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

  A hivatalos látogatás második napján Zágrábban Kövér László elnök és a küldöttség megbeszélést folytat a zágrábi magyar közösség képviselőivel, ellátogat a Magyar Kulturális Intézetbe, majd a Horvát Parlamentben a vendégeket  Željko Reiner akadémikus, a Horvát Parlament elnöke is fogadja azt megelelőzően, hogy  a Horvát Köztársaság Külügy- és Európa-ügyi Minisztériumában a külügy- és Európa-ügyi miniszterrel folytat a magyar delegáció tárgyalásokat.

A zágrábi program során Tihomir Orešković, a Horvát Köztársaság miniszterelnöke szintén fogadja a magyar küldöttséget.

sopron.hu            

2016. június 1. / Régió