datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Ünnepelt Bánfalva

A bánfalvi Hegyi-templom Fekete Mária kegyképének Búcsú ünnepét tartotta Bánfalva egyházközössége augusztus 26-án, pénteken. A Fekete Mária Búcsúnapján a templomi szentmisén túl megemlékeznek település életét meghatározó Pálos és Karmelita szerzetesekről, valamint a Czestochowai kegykép tiszteletéről.Ez Bánfalva! - Ünneppel, fényekkel a Fekete Mária kegy-és oltárkép ünnepén egybegyűjtve a közösséget.
A Pálos atyák a múltban és ma is tudnak valamit, amire figyelni érdemes!Pálmai Árpád egyházzenész "megzengette" az évszázados falakat énekével, orgonajátékával.

Az eseményen jelen volt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és a településrész képviselői: Táp Lászlóné és Mágel Ágost.

 

 

ccbanfalva01.jpg

 

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Borsos József, pálos atya volt, a közös éneklést Pálmai Árpád, karnagy az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra tanára vezette, akinek orgonajátéka zárta a búcsúi szentmisét is.

A Pálos szerzetesek imádságos élete 1482 óta meghatározza e környék hitéletét, a rend patrónájának oltárképe pedig a kegyelmet várók zarándokhelye több évszázada.

A csodatevő Szűz Anya, karján a gyermek Jézussal a Czestochowai Fekete Mária kép legősibb mása, így szerzetesek és a hívők legnagyobb tisztelete övezi.

 

feketemadonna01.jpg feketemadonna02.jpg

 

A Bánfalván látható kegyképet, amely búcsús tisztelet övez, több mint 500 évvel ezelőtt készítette egy ismeretlen mester, a díszes keret pedig 250 évvel ezelőtt Hingeller János pálos szerezetes míves munkája.

 „A pálos szerzetesek elsősorban nem magukért, hanem nemzetükért, hazájukért imádkoznak”, felemelő volt társakká válni az imádságban, amire nagy szükség van.

 .

ccbanfalva02.jpg

.

ccbanfalva03.jpg

.

ccbanfalva04.jpg

.

ccbanfalva05.jpg

.

ccbanfalva06.jpg

.

ccbanfalva07.jpg

.

ccbanfalva08.jpg

.

ccbanfalva09.jpg