datum+nevnap
| | |


Kistérség
 
 
Városi hírek Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Turisztikai Portál

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Közlekedés


Térségünk közúti közlekedésében a 84-es és a 85-ös országos főutaknak van a legnagyobb szerepe. Fontos összekötő szerepe van az ún. Fertő menti útnak, és a Kőszeg – Zsira – Lövő – Fertőszentmiklós útnak is.

Az ország közúti főhálózatához a 84-es és 85-ös utak biztosítanak kapcsolatot. Az országhatártól Balatonra vezető 84-es főútnak különösen az idegenforgalmi szezonban nagy a forgalma. A 85-ös főút Győr, Budapest felé biztosít kapcsolatot. A főutaknak fontos szerepük van a kistérségen belüli települések egymás közötti, illetve Sopron és a kistérség többi települése közötti közlekedésben.

Ausztria irányába a közúti kapcsolatok 2007. december 21-e óta lényegesen javultak, számos településünknek van közvetlen közúti összeköttetése Ausztriával. A közúti közlekedés fontos jellemzője, hogy amíg az utak minősége és a túlzsúfoltság miatt viszonylag rossz a közlekedési kapcsolat Győr, Budapest, illetve a Balaton irányába, addig a határtól alig tíz kilométerre csatlakozni lehet az A3-as autópályán a nyugat-európai autópálya hálózatra. Míg Soprontól Budapestig legalább 2 és fél órás az út, addig Bécsbe 50 perc alatt el lehet jutni. Várhatóan a következő években megépül a soproni határátkelő és Pereszteg között az M9-es gyorsforgalmi út. Ezzel párhuzamosan osztrák oldalon az A3-as autópálya határig történő meghosszabbítását tervezik.

PICT0204.jpgTérségünk vasúti összeköttetései egyaránt jók az ország belső részei, a nagyvárosok és Budapest irányába, mind pedig Ausztria felé. A kistérségen belüli közlekedésben is fontos szerep jut a vasútnak. A GYSEV által működtetett Sopron-Győr közötti vonal a hazai törzshálózat része, és szintén ez a vasúttársaság üzemelteti a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalszakaszt.

Az utóbbi évektől kezdve a GYSEV által működtetett számos Intercity illetve Eurorégió vonalnak a végállomása Ausztria nagyvárosaiban van. A soproni vasúti csomópont jelentőségét növeli, hogy ezen keresztül történik Burgenland vasúti közlekedésének egy része. Gazdasági szempontból fontos, hogy a GYSEV rendező pályaudvaron működik az ország legnyugatibb és egyben egyik legjelentősebb logisztikai központja.

Európa egyik legjelentősebb repülőtere, a Wien-Schwechati repülőtér mintegy 50 km-re található kistérségünk határától. Térségi viszonylatban pedig komoly távlatok elé nézhet a Fertőszentmiklósi repülőtér.