datum+nevnap
| | |


Kistérség
 
 
Városi hírek Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Turisztikai Portál

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Gazdasági élet


szelkerekek.jpg
Sopronban hazai viszonylatban olyan jelentős vállalatok működnek, mint a Heineken Hungaria Sörgyár, a fémiparban az Euro-Elzett Zárgyártó és Kereskedelmi Kft., az Elzett Sopron Felületkezelő Kft, az UNIMAS gépgyár, a gumiiparban a Semperform Kft. és a Sempermed Kft. Az építőanyag iparban a Wienerberger téglagyár, az elektronikai és az autóiparban az IMS, illetve az AWF és a Hirschler üvegipari cég, továbbá az IKEA csoporthoz tartozó Swedwood Sopron bútorgyár.

Kistérségünk több más településén is jelentős vállalkozások működnek, így a ROTO-ELZETT CERTA Vasalatgyártó Kft, illetve a ROTO-Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. Lövőn, a VELUX Fertődön és Fertőszentmiklóson, az AUTOLIV Sopronkövesden, az Advanta Hungary Növénynemesítő és Vetőmagtermesztő Kft., továbbá a PET Hungária Kft. Sopronhorpácson. A Soproni Délkeleti Ipari Parkban 18 cég működik, árbevételük 2007-ben meghaladta a 40 milliárd forintot.

PICT0056.jpgKistérségünkben működő vállalatok közül több szerepel az ország 500 legjelentősebb cége között, így a GYSEV, az Euro-Elzett, az AUTOLIV és a Heineken Hungária Sörgyár.

Településeinken magas színvonalú a mezőgazdasági termelés és jelentős az erdőgazdálkodási ágazat tevékenysége is. A termelők rugalmasan igazodnak a megváltozott feltételekhez, így például a cukorrépa termelés visszaesésével párhuzamosan jelentősen nőtt az ígéretesebbnek tűnő repce termelése. Jelentős a kistérségben a szolgáltatási és kereskedelmi szektor szerepe. A soproni 50 legnagyobb adózó cég közül 30 a szolgáltató szektorban tevékenykedik.

A Magyar Telecom (MATÁV) Rt. és a Magyar Posta Zrt. soproni egységei fontos regionális szerepkört is betöltenek.

Az utóbbi években gyakorlatilag valamennyi nemzetközi kereskedelmi lánc egységei megjelentek Sopronban. Gyakorlatilag a Magyarországon ma működő valamennyi bank egységei jelen vannak a kistérségben, elsősorban Sopronban. Az ország jelentős részén tevékenykedő Sopron Bank Burgenland központja pedig itt van.

PICT0332.jpgAz idegenforgalmi ágazat is jelentős, a soproni nagy szállodák mellett, kastélyszállók, színvonalas panziók és falusi szálláshelyek működnek településeinken. Győr-Moson-Sopron megye 22 ezer kereskedelmi szálláshelyéből csaknem 14 ezer kistérségünk területén van. Talán kevéssé ismert, hogy az idegenforgalom, mint gazdasági ágazat is jelentős súlyt képvisel, országos viszonylatban kétszer akkora az összárbevétele, mint a mezőgazdasági ágazaté. A teljes hazai GDP-ből 8–10 százalékkal részesedik az idegenforgalom. Ezért egyedülálló értékeinkre alapozva az idegenforgalom fejlesztésének komoly szerepe lehet a jövedelemteremtő képesség, az életszínvonal növelésében. A kedvező földrajzi elhelyezkedés nagymértékben meghatározza a kistérség gazdasági adottságait és jövőbeni lehetőségeit. Az Európai Unió regionális koncepciójából adódóan a határ menti fekvés jelentős gazdasági potenciált rejt magában. Az osztrák és a szlovák főváros közelsége, a határon átívelő kapcsolatok, az uniós programok nagy lehetőséget jelentenek kistérségünk fejlődését illetően. A kedvező földrajzi fekvéshez társul még a vasúti csomópont, a jelentős fejlesztések előtt álló GYSEV vonalak, melyek az osztrák vasúti közlekedés szerves részét is képezik, az áruforgalmi tranzit jelleg.

2006_04230032-4.jpgA gazdasági élet dinamizálásában fontos szerepe lehet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló osztrák-magyar együttműködési programnak. Az együttműködési program fő célja a határ mentén a gazdasági, társadalmi, turisztikai, környezetvédelmi kapcsolatok elmélyítése, a regionális versenyképesség erősítése és egyben az egyenlőtlenségek mérséklése. Sopron-Fertőd Kistérség 5 magyar és 10 osztrák kistérséggel együtt részt vesz a Regionet-aktív programban, melynek célja a határ menti gazdasági együttműködés fejlesztése, közös gazdaságfejlesztési programok kidolgozása.

Nyugat-Pannónia Kelet-Ausztriát és Nyugat-Magyarországot jelenti. A magyar-osztrák határrégió Európa nyugati és keleti része között híd szerepet tölt be, sok kedvező adottsággal rendelkezik és a pozitív gazdasági fejlődés számos példáját mutatja fel. A gazdasági élet fejlesztését fontos kérdésnek tartja és ennek megfelelően is kezeli társulásunk, hiszen hosszabb távon ez alapozhatja meg tartósan az életszínvonal, az életminőség növelését.