datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Városi hírek Turisztikai Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Spárta

Spárta a Peloponnészosz délkeleti részén, az Eurótusz-folyó völgyében, a Taygetosz-hegy lábánál fekszik. Régebbi eredetű neve Lakedaimón, ami az ókorban a spártai állam hivatalos megnevezéséül szolgált. Neve a hitrege szerint Lakedaimónra vezethető vissza, aki feleségül vette Spártát, Eurótasz lányát.

Az ókori hagyomány a spártai állam alapítását a Hérakleidák visszatéréséhez kötötte. A település eredetileg négy falu szövetségéből állt, amelyek dór bevándorlók településeiből jöttek létre Kr. e. 950 körül.

A görögországi Spárta városa és a Sopron közötti jó kapcsolat immár többmint 10 éves múltra tekint vissza. A különböző országokban megrendezett nyári diákolimpiákon, diákjátékokon való közös részvétel, de leginkább az 1996-os soproni diákolimpia indította el a két város közötti hivatalos levelezést, baráti kapcsolatfelvételt, és találkozást. A soproni görög kisebbségi önkormányzat megalakulása után még aktívabb lett a közös programok kialakítása, szervezése. Ennek eredményeként, a két város öregfiúk focicsapat már korábban szintén kötött egymással baráti szerződést. Egyre több spártai és soproni képviselő és cégvezető szerzett jó tapasztalatokat, szép élményeket egymás városában. Létrejött egy diákcsere kapcsolat is, a soproni középiskolák diákjai és a spártai gyerekek között.

A testvérvárosi szerződés először 2008. szeptember 17-én került aláírásra Sopronban, majd 2009. november 7-én Spártában.