datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Városi hírek Turisztikai Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Medgyes/Medias


www.mediasch.demedgyes.jpgMedgyes (románul Medias, németül Mediasch)
Erdély közepén fekszik, a Nagyküküllő mentén, a Szeben - Marosvásárhely - Kolozsvár - Brassó alkotta négyszög közepén. A település egy meredek dombok által övezett katlanban helyezkedik el.

A városnak 65.000 lakosa van (ebből 10.000 magyar). Medgyes neve 727 évvel ezelőtt szerepelt először írásos dokumentumokban, 1340-ben kapott városi rangot.

Az 1480-1525 között épített várfal 85%-a ma is áll. 1912-ben fedezték fel a Medgyes környéki földgázlelőhelyeket, melynek köszönhető robbanásszerű ipari fejlődése.

Ma is Medgyesen működik az Országos Gázművek Központi Hivatala. A városban az élelmiszeripartól az autógyártásig számos iparág meghonosodott.

A városnak 2 művelődési háza, városi strandja, 4 focipályája, múzeuma, városi kórháza van. Medgyesen 10 általános iskola működik, melyből az egyik magyar iskola (292 gyermekkel), és még egyben alsó magyar tagozat is van. Az öt középiskola egyikében szintén van magyar tagozat. Három szakiskola és kilenc óvoda teszi teljessé az oktatási intézményhálózatot.

A központi városrész egy műemlék komplexum, melyet 1994-től nyilvánítottak védetté. A magyar nemzetiség három vallást képvisel (5500 református, 3500 római katolikus, 1000 unitárius). A városban működik a Szeben megyei RMDSZ központ, emellett van szervezete az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek, az Erdélyi Múzeum Egyesületnek, a Bólyai Társaságnak, az Országos Magyar Műemlékvédő Társaságnak. Kialakulóban vannak a fenti szervezetek bázisán könyvtárak is.